Letošnje leto je bilo za rafting šport zelo naporno. Tekmovalna sezona se je pričela že v mesecu marcu z državnim prvenstvom in se nadaljevala z evropskim pokalom, vse do oktobra. V letu 2016 sta bila organizirana dva prvenstva na najvišjem nivoju. Meseca maja je potekalo evropsko prvenstvo v Sloveniji, katerega smo se člani rafting kluba Vidra udeležili kot druga ekipa reprezentance Slovenije. V mesecu novembru pa smo odšli na svetovno prvenstvo v Združene Arabske Emirate kot reprezentanca Slovenije.

Prvič v zgodovini rafting športa so se najboljše ekipe sveta odpravile v Združene Arabske Emirate, kjer so se na izjemno zahtevni umetni progi pomerile za naslov svetovnega prvaka. Omenjena proga je priznana kot najdaljši tovrstni kanal na svetu, saj je njena skupna dolžina kar 1,2km. Locirana je v mestu Al Ain, ki je znano tudi pod imenom Mesto vrtov. Al Ain je drugo največje mesto v Emiratu Abu Dhabi in četrto največje v ZAE. Nahaja se tik ob meji z Omanom, pod drugo najvišjo goro v ZAE, Jabel Hafeet.

Ta dogodek je postavil kar nekaj mejnikov, saj je bilo edino tovrstno prvenstvo v zgodovini ZAE in največje v srednje vzhodni regiji. Štelo je 85 moških in ženskih ekip iz 28 držav, kar pomeni da je postalo tudi najbolj obsežno prvenstvo pod okriljem mednarodne rafting zveze.

Ekipa rafting kluba Vidra iz Litije je kot slovenska reprezentanca zastopala barve Slovenije v elitni diviziji Open (člani). Svetovno prvenstvo je potekalo od 31.oktobra do 6.novembra. Iz Slovenije so odšle še dve ekipi, ki sta nastopili v diviziji do 23 let in v diviziji Masters (veterani). Tekmovalo se je v štirih disciplinam in sicer v šprintu, H2H-u (vožnja v parih na izpadanje), slalomu in spustu.

Naši fantje so se rezultatsko odrezali zelo solidno in v mejah pričakovanj. V konkurenci 20.držav so zasedli skupno 14.mesto. Za seboj so pustili tudi domačo reprezentanco ZAE in še nekaj velikih reprezentanc, kot so Danska, Belgija, Hrvaška… Zmaga je šla tokrat v roke Brazilcem, drugi so bili Čehi in tretji Argentinci.

Na prvenstvu so tekmovale tudi ženske, a Slovenija letos ni imela svojih predstavnic.

Rafting klub Vidra se zahvaljuje podpornikom, ki so nam prisluhnili in omogočili udeležbo na vseh omenjenih tekmovanjih. Brez podpore sponzorjev, staršev in lastnih sredstev si tudi misliti ne moremo vrhunskega športa in vrhunskih rezultatov.